Iveco neemt deel aan Truck Platooning Challenge

Naast Iveco nemen zes andere vrachtwagenconstructeurs deel vanuit verschillende Europese steden.

Ze hebben allemaal hetzelfde doel: op 6 april op basis van truck platooning Rotterdam bereiken.

De Challenge is een unieke gelegenheid voor een testrit met andere weggebruikers in echte omstandigheden.

Iveco stuurt twee Stralis AS vrachtwagens met een Iveco Cursor 11 motor van 460 pk met ACC + AEBS + LDWS van Brussel naar Rotterdam.

Zoals gezegd zal de Challenge bestaan uit platooning, waarbij twee of drie vrachtwagens in konvooi rijden, met een vastgelegde afstand tussen de voertuigen.

De voertuigen communiceren met elkaar op basis van geconnecteerd technologieën en geautomatiseerde ondersteuningssystemen.

De eerste vrachtwagen leidt het konvooi, terwijl de andere vrachtwagens gebruikmaken van Vehicle To Vehicle (V2V)-communicatiesystemen en on-boardsensoren (ACC radar/camera).

In 2003 demonstreerde Iveco platooning reeds op een testcircuit in het kader van het Europese project 'Chauffeur 2'.

Dat bleek een unieke gelegenheid te zijn om Europa het potentieel van deze technologie en de voordelen ervan te laten zien voor constructeurs, overheden, transportfirma’s, lidstaten en regeringen.

Nu 13 jaar later is het doel van deze Challenge om het belang van truck platooning en het inzicht in de voordelen ervan te vergroten.

Platooning kan transport veiliger, schoner en efficiënter maken. Daarnaast wordt dankzij de verbeterde rijomstandigheden ook brandstof bespaard en, wat nog belangrijker is, kan de CO2-uitstoot tot 10% dalen.

De European Truck Platooning Challenge draait niet alleen om het onderzoeken van nieuwe ideeën en het onder de aandacht brengen van het thema bij stakeholders, maar het wil daarnaast ook de grensoverschrijdende samenwerking in Europa vergroten, om langetermijndoelstellingen in de transportindustrie te bereiken en het onderwerp hoog op de agenda van de Europese beleidsmakers te plaatsen.